BADAN PENYELENGGARA JAMINAN PRODUK HALAL (BPJPH)

BPJPH
BADAN PENYELENGGARA JAMINAN PRODUK HALAL (BPJPH) działa w ramach Ministerstwa Spraw Religijnych Indonezji. Została utworzona na mocy ustawy nr 33 z 2014 roku dotyczącej Gwarancji Produktów Halal. BPJPH odpowiada za zapewnienie, że produkty wprowadzane, będące w obiegu i sprzedawane w Indonezji spełniają standardy halal; kliknij tutaj (Dekret KMA 748/2021), a procedura musi być poprzedzona:
Procedury rejestracji Halal:
- Dotyczą wyłącznie produktów posiadających certyfikat halal od uznanej zagranicznej jednostki certyfikującej HCB (tutaj) .
- Produkty muszą spełniać standardy halal zgodnie z Systemem Gwarancji Produktów Halal (SJPH) (Ustawa nr 57/2021 oraz nr 20/2023).
- Należy przestrzegać kryteriów SJPH, takich jak: zaangażowanie i odpowiedzialność, materiały, proces produkcji halal, produkt oraz monitorowanie i ewaluacja.
- Jeśli HCB nie posiada Porozumienia o Wzajemnym Uznawaniu (MRA) z BPJPH, proces certyfikacji halal przeprowadza BPJPH zgodnie z procedurami indonezyjskimi. Obejmuje to: rejestrację certyfikacji halal, inspekcję, wydanie fatwy lub decyzji halal oraz wydanie certyfikatu halal.
- Audytor Halal – określony w ustawie nr 33/2014 oraz rozporządzeniu nr 39/2021.
- Nadzorca Halal – może pochodzić z samego przedsiębiorstwa lub zewnętrznej jednostki, musi być muzułmaninem i odbyć odpowiednie szkolenie.
HQC Poland z dumą ogłasza uzyskanie formalnej akredytacji i uznania przez BPJPH Indonezja. To osiągnięcie podkreśla nasze niezłomne zaangażowanie w doskonałość w zakresie certyfikacji halal i zapewnienia jakości, odzwierciedlając naszą determinację w utrzymywaniu najwyższych standardów.
Zakres akredytacji przyznanej przez BPJPH:
- Żywność
- Napoje
To uznanie stanowi znaczący krok milowy w naszej misji wspierania globalnego rynku halal z zachowaniem uczciwości i profesjonalizmu.